Soal dan Pembahasan Esperanto Language

esperanto is what is called a planned or artificial language it was created more than a century ago by polish eye doctor ludwik lazar zamenhof

Soal dan Pembahasan Esperanto Language – Secara umum materi reading dapat dipelajari pada pelajaran TOEFL. Pada pelajaran TOEFL terdapat materi reading yang soalnya akan dibagikan pada tulisan ini beserta pembahasannya.

Esperanto Language

Esperanto is what is called a planned, or artificial, language. It was created more than a century ago by Polish eye doctor Ludwik Lazar Zamenhof. Zamenhof believed that a common language would help to alleviate some of the misunderstandings among cultures.

In Zamenhof’s first attempt at a universal language, he tried to create a language that was as uncomplicated as possible. This first language included words such as ab, ac, ba, eb, be, and ce. This did not result in a workable language in that these monosyllabic words, though short, were not easy to understand or to retain.

Next, Zamenhof tried a different way of constructing a simplified language. He made the words in his language sound like words that people already knew, but he simplified the grammar tremendously. One example of how he simplified the language can be seen in the suffixes: all nouns in this language end in o, as in the noun amiko, which means “friend”, and all adjectives end in -a, as in the adjective bela, which means “pretty”. Another example of the simplified language can be seen in the prefix mal-, which makes a word opposite in meaning; the word malamiko therefore means “enemy”, and the word malbela therefore means “ugly” in Zamenhof’s language.

In 1887, Zamenhof wrote a description of this language and published it. He used a pen name, Dr. Esperanto, when signing the book. He selected the name Esperanto because this word means “a person who hopes” in his language. Esperanto clubs began popping up throughout Europe, and by 1950, Esperanto had spread from Europe to America and Asia.

In 1905, the First World Congress of Esperanto took place in France, with approximately700 attendees from 20 different countries. Congresses were held annually for nine years, and 4,000 attendees were registered for the Tenth World Esperanto Congress scheduled for 1914, when World War I erupted and forced its cancellation.

Esperanto has had its ups and downs in the period since World War I. Today, years after it was introduced, it is estimated that perhaps a quarter of a million people are fluent in it. This may seem like a large number, but it is really quite small when compared with the billion English speakers and billion Mandarin Chinese speakers in today’s world. Current advocates would like to see its use grow considerably and are taking steps to try to make this happen.

1. The topic of this passage is …
A. one man’s efforts to create a universal language
B. how language can be improved
C. using language to communicate internationally
D. a language developed in the last few years
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Topik paragraf ini adalah …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) one man’s efforts to create a universal language

2. According to the passage, Zamenhof wanted to create a universal language …
A. to build a name for himself
B. to provide a more complex language
C. to resolve cultural differences
D. to create one world culture
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Menurut bagian tersebut, Zamenhof ingin menciptakan bahasa universal …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) to resolve cultural differences

3. It can be inferred from the passage that the Esperanto word malespera means …
A. hopeless
B. hope
C. hopelessness
D. hopeful
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Dari bagian tersebut dapat disimpulkan bahwa kata Malespera dalam bahasa Esperanto berarti …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) hopeless

4. The expression “popping up” in line 17 could best be replaced by …
A. shouting
B. opening
C. hiding
D. leaping
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Ungkapan “popping up” di baris 17 sebaiknya diganti dengan …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (B) opening

5. It can be inferred from the passage that the Third World Congress of Esperanto took place …
A. in 1905 
B. in 1909
C. in 1907
D. in 1913
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Dapat disimpulkan dari bagian tersebut bahwa Kongres Dunia Ketiga Esperanto berlangsung …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) in 1907

6. According to the passage, what happened to the Tenth World Esperanto Congress?
A. It had attendees from 20 countries
B. It never took place
C. It had 4,000 attendees
D. It was scheduled for 1915
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Menurut bagian tersebut, apa yang terjadi pada Kongres Esperanto Dunia Kesepuluh?”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (B) It never took place

7. The expression “ups and downs” in line 23 is closest in meaning to …
A. tops and bottoms
B. floors and ceilings
C. takeoffs and landings
D. highs and lows
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Ungkapan “ups and downs” pada baris 23 paling dekat artinya dengan …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (D) highs and lows

8. Which paragraph describes the predecessor to Esperanto?
A. The first paragraph
B. The second paragraph
C. The third paragraph
D. The fourth paragraph
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Paragraf mana yang menjelaskan pendahulu Esperanto?”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (B) The second paragraph

9. The passage would most likely be assigned reading in a course on …
A. European history
B. English grammar
C. world government
D. applied linguistics
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Bagian tersebut kemungkinan besar akan ditugaskan membaca dalam kursus tentang …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (D) applied linguistics

10. The paragraph following the passage most likely discusses …
A. how current supporters of Esperanto are encouraging its growth
B. another of Zamenhof’s accomplishments
C. the disadvantages of using an artificial language
D. attempts to reconvene the World Congress of Esperanto in the 1920s
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Paragraf tersebut kemungkinan besar membahas …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) how current supporters of Esperanto are encouraging its growth

Sekian Soal dan Pembahasan Esperanto Language esperanto is what is called a planned or artificial language. Semoga esperanto is what is called a planned or artificial language Soal dan Pembahasan Esperanto Language tadi dapat membantu teman-teman dalam belajar bahasa Inggris.

Buat kalian yang ingin belajar lebih jauh tentang TOEFL, kalian bisa langsung klik link berikut Ambiz TOEFL Masterclass. Disini kalian bisa belajar TOEFL secara online dengan animasi visual yang interaktif. Ambiz TOEFL Masterclass cocok untuk kalian yang tidak punya banyak waktu untuk belajar TOEFL dan bingung mencari buku-buku mana saja yang akan kalian pakai.

Selain itu, Ambiz TOEFL Masterclass juga hadir dengan harga yang terjangkau, jadi kalian tidak perlu les sana sini dengan biaya yang mahal. Jika kalian sibuk, kalian tetap bisa mengakses materi di Ambiz TOEFL Masterclass selama 24 jam dimanapun kalian berada. 

Daftar Sekarang: Ambiz TOEFL Masterclass – Belajar TOEFL dengan Animasi Visual Interaktif

Baca juga: Soal dan Pembahasan Ultraviolet Radiation

Ambiz Education Search:
esperanto is what is called a planned or artificial language it was created more than a century ago by polish eye doctor ludwik lazar zamenhof

error: