Soal dan Pembahasan The Alaska Pipeline – Reading PBT 6

The Alaska pipeline starts at the frozen edge of the Arctic Ocean

Soal dan Pembahasan The Alaska Pipeline – Secara umum materi reading dapat dipelajari pada pelajaran TOEFL. Pada pelajaran TOEFL terdapat materi reading yang soalnya akan dibagikan pada tulisan ini beserta pembahasannya.

The Alaska Pipeline

The Alaska pipeline starts at the frozen edge of the Arctic Ocean. It stretches southward across the largest and northernmost state in the United States ending at a remote ice-free seaport village nearly 800 miles from where it begins. It is massive in size and extremely complicated to operate.

The steel pipe crosses windswept plains and endless miles of delicate tundra that tops the frozen ground. It weaves through crooked canyons, climbs sheer mountains, plunges over rocky crags, makes its way through thick forests, and passes over or under hundreds of rivers and streams. The pipe is 4 feet in diameter, and up to 2 million barrels (or 84 million gallons) of crude oil can be pumped through it daily.

Resting on H-shaped steel racks called “bents”, long section of the pipeline follow a zigzag course high above the frozen earth. Other long sections drop out of sight beneath spongy or rocky ground and return to the surface later on. The pattern of the pipeline’s up-and-down route is determined by the often harsh demands of the arctic and subarctic climate, the tortuous lay of the land, and the varied compositions of soil, rock, or permafrost (permanently frozen ground). A little more than half of the pipeline is elevated above the ground. The remainder is buried anywhere from 3 to 12 feet, depending largely upon the type of terrain and the properties of the soil.

One of the largest in the world, the pipeline cost approximately $8 billion and is by far the biggest and most expensive construction project ever undertaken by private industry. In fact, no single business could raise that much money, so 8 major oil companies formed a consortium in order to share the costs.

Each company controlled oil rights to particular shares of land in the oil fields and paid into the pipeline-construction fund according to the size of its holdings. Today, despite enormous problems of climate, supply shortages, equipment breakdowns, labor disagreements, treacherous terrain, a certain amount of mismanagement, and even theft, the Alaska pipeline has been completed and is operating.

1. The passage primarily discusses the pipeline’s
A. Operating costs
B. Employees
C. Consumers
D. Construction
Pembahasan:
Jawaban yang tepat dari pertanyaan tersebut adalah construction, karena tema besar dari artikel adalah membahas tentang konstruksi jalur pipa, bukan tentang biaya operasional, konsumen, atau pegawainya.

Jadi, jawaban yang benar adalah (D) Construction

2. The word “it” in line 4 refers to
A. Pipeline
B. Ocean
C. State
D. Village
Pembahasan:
Kalimat yang dimaksud adalah “it is massive in size and extremely complicated to operate” masih kelanjutan dari pembahasan tentang pipeline.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) Pipeline

3. According to the passage, 84 million gallons of oil can travel through the pipeline each
A. Day
B. Week
C. Month
D. Year
Pembahasan:
Penjelasan dari pertanyaan ini ada pada kalimat “and up to 2 million barrels (or 84 million gallons) of crude oil can be pumped through it daily” sehingga bisa disimpulkan bahwa 84 juta gallon minyak bisa melewati pipa setiap harinya.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) Day

4. The phrase “Resting on” in line 13 is closest in meaning to
A. Consisting of
B. Supported by
C. Passing under
D. Protected with
Pembahasan:
Pertanyaan ini fokus pada kalimat “resting on H-shaped steel racks called “bents”, long section of the pipeline follow a zigzag course high above the frozen earth” yang artinya bagian panjang dari pipa ditopang oleh rak baja berbentuk huruf H.

Jadi, jawaban yang benar adalah (B) Supported by

5. The author mentions all of the following as important in determining the pipeline’s route EXCEPT the
A. Climate
B. Lay of the land itself
C. Local vegetation
D. Kind of soil and rock
Pembahasan:
Semua pilihan jawaban benar dan tercantum dalam artikel sebagai hal penting yang mempengaruhi jalur pipa, kecuali vegetasi lokal.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) Local vegetation

6. The word “undertaken” in line 26 is closest in meaning to
A. Removed
B. Selected
C. Transported
D. Attempted
Pembahasan:
Kata “undertaken” bisa ditemukan dalam kalimat “…the biggest and most expensive construction project ever undertaken by private industry” yang artinya proyek konstruksi termahal dan terbesar yang pernah diupayakan atau attempted,

Jadi, jawaban yang benar adalah (D) Attempted

7. How many companies shared the costs of constructing the pipeline?
A. 3
B. 4
C. 8
D. 12
Pembahasan:
Jawaban dari pertanyaan ketujuh ini tertera pada kalimat “so 8 major oil companies formed a consortium in order to share the costs”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) 8

8. The word “particular” in line 29 is closest in meaning to
A. Peculiar
B. Specific
C. Exceptional
D. Equal
Pembahasan:
Kalimat yang memuat kata “particular” adalah “each company controlled oil rights to particular shares of land in the oil fields…” yang berarti hak yang spesifik terkait hak atas minyak.

Jadi, jawaban yang benar adalah (B) Specific

9. Which of the following determined what percentage of the construction costs each member of the consortium would pay?
A. How much oil field land each company owned
B. How long each company had owned land in the oil fields
C. How many people worked for each company
D. How many oil wells were located on the company’s land
Pembahasan:
Biaya konstruksi yang ditanggung tiap perusahaan dijelaskan dalam kalimat “and paid into the pipeline-construction fund according to the size of its holdings” yaitu mengacu pada ukuran lahannya.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) How much oil field land each company owned

10. Where in the passage does the author provide a term for an earth covering that always remains frozen?
A. Line 3
B. Line 13
C. Line 19
D. Line 32
Pembahasan:
Untuk pertanyaan terakhir, penjelasannya terdapat di paragraf 3 dalam kalimat “…and the varied compositions of soil, rock, or permafrost (permanently frozen ground)” yang membahas tentang “permafrost”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) Line 19

Sekian Soal dan Pembahasan The Alaska Pipeline. Semoga Soal dan Pembahasan The Alaska Pipeline tadi dapat membantu teman-teman dalam belajar bahasa Inggris.

Buat kalian yang ingin belajar lebih jauh tentang TOEFL, kalian bisa langsung klik link berikut Ambiz TOEFL Masterclass. Disini kalian bisa belajar TOEFL secara online dengan animasi visual yang interaktif. Ambiz TOEFL Masterclass cocok untuk kalian yang tidak punya banyak waktu untuk belajar TOEFL dan bingung mencari buku-buku mana saja yang akan kalian pakai.

Selain itu, Ambiz TOEFL Masterclass juga hadir dengan harga yang terjangkau, jadi kalian tidak perlu les sana sini dengan biaya yang mahal. Jika kalian sibuk, kalian tetap bisa mengakses materi di Ambiz TOEFL Masterclass selama 24 jam dimanapun kalian berada. 

Daftar Sekarang: Ambiz TOEFL Masterclass – Belajar TOEFL dengan Animasi Visual Interaktif

Baca juga: Soal dan Pembahasan Literature – Reading PBT 5

Ambiz Education Search:
The Alaska pipeline starts at the frozen edge of the Arctic Ocean

Share on:
error: