Soal dan Pembahasan The Legend of The Holy Stone

The Legend of The Holy Stone

Soal dan Pembahasan The Legend of The Holy Stone – Secara umum materi narrative text dapat dipelajari pada pelajaran bahasa Inggris pada tingkatan SMA kelas 11 kurikulum merdeka. Pada pelajaran bahasa inggris terdapat materi narrative text yang soalnya akan dibagikan pada tulisan ini beserta pembahasannya.

This text is for questions 1 to 8.

The Legend of The Holy Stone

A Long time ago, up on the Kamboi Rama mountain, there were two villages, Kamboi Rama and Aroempu. Kamboi Rama was a residence for Kamboi people, and Aroempu was a sago plantation owned by God Iriwonawani, who also owned a tifa. Whenever the tifa is played, the Kamboi people would gather. Every day, the Kamboi women would go to Aroempu to cut sago for their meals. As time passed by, the sago trees were becoming scarcer. God Iriwonawani got really angry, “Get out of here! Don’t just cut but sow and plant!” Because they were scared, the Kamboi people moved to the coastal area and named themselves Randuayaivi. However, upon the mountain, there still lived a couple of husband and wife, Irimiami and Isoray.

One day, on their way home after a hunt in the jungle, being tired, Irimiami and Isoray decided to rest. Irimiami sat on the ground leaning on a tree. Meanwhile, Isoray was still finding a place to sit. She saw a large stone and thought that it would be comfortable to sit on. As she sat, all of a sudden, Isoray shouted and jumped off the stone. “Ouch! The stone is so hot that I almost got burned!” Isoray cried. “What is it, dear?” Irimiami who almost fell asleep immediately stood up, startled by his wife’s screams. “I don’t know what happened either, but this stone feels really hot.” answered Isoray in panic.

A short time later, in their astonishment, smoke came out of that stone. Curious, Irimiami tried to sit on that stone. “Ouch! It’s really hot!” he shouted. Becoming more curious, the couple decided to test the stone’s heat. “How if we put this venison on that stone?” said Irimiami. “Let’s just try, dear,” answered Isoray. Exquisite smells came from the burning meat. As it was ready, they ate them up. “What a delicious piece of meat” or “This meat is so delicious,” Irimiami said happily. Unsatisfied with what they had found, they continued testing the stone. “Let’s try to put these bamboo stems,” said Isoray. “Let’s try these grass and leaves,” Irimiami added. “How about that timber!” shouted Isoray. Day by day, they kept on testing the stone.

One bright day, they gathered more grasses and put them on the stone. The grasses burned quickly and spread to the surrounding plants, the fire got bigger. They started to panic. “My husband, we’ve burned this place.” Isoray cried in fear. “It’s a big disaster and we can’t stop. Let’s meet God Iriwonawani for help,” said Irimiami in tremble. They ran to God Iriwonawani.

“My Lord, please help us put out the fire,” begged them. “Well, I shall help on the condition that you stop that harming act of yours,” said the God. “We promise, my Lord,” they said. With a magical power, the fire could finally be stopped.

Nevertheless, it seemed that they had not learned from their mistakes. They kept on testing the stone, until one day they started a really big fire that did not stop for seven days and nights. They were really terrified and could not do anything but asked God Iriwonawai for help.

Finally, the sounds of the tifa were heard again after a long time. All Randuayaivi people ran to Kamboi mountain, witnessed the burning forest which was again successfully extinguished by God Iriwonawani. On the mountain, Irimiami and Isoray finally told the story of ‘the holy stone.’

The following day, all Randuayaivi people came back to the mountain bringing food items. All those food items were put on the holy stone and the traditional feast took place for three days and nights. All the people chanted and danced around the holy stone, worshipping it and passing the holy stone story. People of Papua, particularly those of the Yapen islands, sanctify the fire stone hitherto. The stone has become a sacred stone that they worship annually.

1. What is the legend about?
A. Problems encountered by Irimiami and Isoray in Kamboi Rama Mountain.
B. Irimiami’s and Isorays’ struggles to introduce and glorify the holy stone.
C. The discovery of a stone that marks a traditional feast in Papua.
D. The story of a husband and wife in overcoming a big forest fire.
E. The story of a husband and wife in finding a sacred stone.
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Tentang apa legenda tersebut?”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) The discovery of a stone that marks a traditional feast in Papua.

2. What kind of persons are Irimiami and Isoray?
A. Probing
B. Shameless
C. Ambitious
D. Self-centered
E. Hardworking
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Orang seperti apakah Irimiami dan Isoray?”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (C) Ambitious

3. The tone used during the time God Iriwonawani answered the couple’s begging to stop the fire is best described as …
A. Wise
B. Lenient
C. Angry
D. Imperious
E. Sympathetic.
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Nada yang digunakan saat Dewa Iriwonawani menjawab permintaan pasangan untuk menghentikan api paling tepat digambarkan sebagai …”.

Jadi, jawaban yang benar adalah (A) Wise

4. How did Irimiami and his wife finally learn from things that happened to them?
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Bagaimana Irimiami dan istrinya akhirnya belajar dari hal-hal yang terjadi pada mereka?”. Irimiami dan istrinya tidak belajar dari hal-hal yang terjadi pada mereka. Mereka terus menguji batu itu, sampai suatu hari mereka menyalakan api yang sangat besar yang tidak berhenti selama tujuh hari tujuh malam. Mereka benar-benar ketakutan dan tidak bisa berbuat apa-apa selain meminta bantuan Dewa Iriwonawai.

Jadi, jawaban yang benar adalah Irimiami and his wife didn’t learn from things that happened to them. They kept on testing the stone, until one day they started a really big fire that did not stop for seven days and nights. They were really terrified and could not do anything but asked God Iriwonawai for help.

5. There is a saying, ‘Curiosity killed the cat, but satisfaction brought it back.’ It means that being curious can sometimes lead someone to danger or misfortune, but it may also lead them to satisfaction because they manage to find what they’re searching for. How does this saying apply to the legend of the holy stone?
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Bagaimana pepatah ini berlaku untuk legenda batu suci tersebut?”. Karena keingintahuan Irimiami dan Isoray tentang batu itu, mereka menemukan Batu Suci untuk semua orang Randukai di Papua.

Jadi, jawaban yang benar adalah Because of Irimiami and Isoray’s the curiousity about the stone, they found The Holy Stone for all Randuayaivi people in Papua.

6. What would you do if you were Irimiami or Isoray? Why would you do that?
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Apa yang akan Anda lakukan jika Anda adalah Irimiami atau Isoray? Kenapa kamu ingin melakukan itu?”. Jika saya Irimiami atau Isoray, saya tidak akan membuat kesalahan dua kali. Ketika pertama kali saya mendapat pertolongan dari Dewa Iriwonawai, saya memberitahu semua orang Randuayaivi tentang Batu Suci sesegera mungkin. Sehingga saya tidak pernah membakar hutan dua kali.

Jadi, jawaban yang benar adalah If i was Irimiami or Isoray, i would not make mistake twice. When the first time i got helped from God Iriwonawai, i told all Randuayaivi people about The Holy Stone as soon as possible. So that i never burned the forest twice.

7. What do you learn from Irimiami’s and Isoray’s curiosity?
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Apa yang kamu pelajari dari keingintahuan Irimiami dan Isoray?”. Keingintahuan itu baik, tetapi jangan melakukan hal bodoh dua kali di atas rasa ingin tahu.

Jadi, jawaban yang benar adalah The curiousity is good, but don’t do stupid things twice over the curiousity.

8. Have you ever been really curious about things? How did you handle it? Did it bring you good or bad things?
Pembahasan:
Pada soal di atas menanyakan “Pernahkah kamu benar-benar ingin tahu tentang sesuatu? Bagaimana kamu menanganinya? Apakah itu membawa kamu menuju hal-hal baik atau buruk?”. Ya, saya pernah benar-benar ingin tahu tentang berbagai hal. Terkadang saya menanganinya dengan baik, terkadang tidak. Terkadang membawa hal baik, terkadang membawa hal buruk

Jadi, jawaban yang benar adalah Yes, i have ever been really curious about things. Sometimes i handled it good, sometimes not. Sometimes it brought good things, sometimes it brought bad things.

Sekian Soal dan Pembahasan The Legend of The Holy Stone. Semoga Soal dan Pembahasan The Legend of The Holy Stone tadi dapat membantu teman-teman dalam belajar.

Referensi: https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page
Baca juga: Soal dan Pembahasan Cristiano Ronaldo

Ambiz Education Search:

error: